ALIREZA, EMMANUEL & NATALIA 16X9

ALIREZA SHOJAIAN, EMMANUEL JAL & NATALIA KALIADAINT

TORSDAG 4. JULI

Vidnesbyrd fra tre internationale kunstnere, der er blevet fordrevet på grund af deres kunst

  • Torsdag 4. juli
    Art in Protest, 12.00, Eos

Kunst er en samlende kraft for mennesker, der ønsker forandring. Ofte tager vi for givet, at kunst er en fri, kraftfuld måde at gøre modstand på. Men hvad gør du, når du ikke er fri til at udtrykke dig? Hvordan finder du styrken til at risikere alt for at være tro mod din kunst?

I den inspirerende talk 'Art in Protest' på Eos-scenen kan du høre de gribende historier om Alireza Shojaian, Emmanuel Jal og Natalia Kaliada, der alle er blevet fordrevet fra deres hjemlande på grund af deres kunst. De vil bruge forskellige udtryksformer, når de præsenterer deres vidnesbyrd og fortæller om, hvordan de udviklede deres kunstneriske virke.

Alireza Shojaian er en iransk visuel aktivist med fokus på samfundsmæssige fordomme over for LGBTQ+ personer. Alireza Shojaian følte sig ikke sikker i Iran, hvor homoseksuelle fortsat oplever forfølgelse, undertrykkelse og henrettelse. Han har derfor levet i eksil i Frankrig siden 2017.

Emmanuel Jal er en sydsudanesisk hiphop-kunstner, der har opnået international anerkendelse for sin unikke stil inden for hiphop. Hans budskab om fred og forsoning er opstået ud af hans oplevelser som børnesoldat i Sudan. For at lindre smerten fra det, han oplevede, begyndte Emmanuel Jal at lave musik. Hans samarbejde med Nyaruach på albummet Naath (2018) blev nomineret til en Juno Awards i kategorien World Music Album of the Year, og i 2023 udgav han My Life Is Art en bog om at overvinde modgang og leve med et formål. Han har base i Canada.

Natalia Kaliada er medstifter og kunstnerisk leder af Belarus Free Theatre, en undergrunds-teatergruppe dannet som reaktion på undertrykkelsen fra Alexander Lukashenkos regime, det sidste diktatur i Europa. I 2010 blev Natalia Kaliada og hendes mand nødsaget til at gå i eksil i Storbritannien.

Moussa Mchangama, medstifter og seniorrådgiver i det forandringsskabende konsulentfirma In Futurum, modererer samtalen mellem de tre kunstnere.

Eventet er lavet i samarbejde mellem Roskilde Festival, Human Rights Foundation (HRF) og OpEN – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje.

Human Rights Foundation (HRF) er en nonprofitorganisation baseret i New York, der fremmer og beskytter menneskerettigheder globalt med fokus på autoritære samfund. Med deres Art in Protest-program giver de dissidente kunstnere mulighed for at udvide deres kunstpraksis.